Radon er en usynlig og farlig gas, der kan trænge ind i boliger og bygninger. Det eneste sikre middel til at opdage radon er ved at udføre målinger. I Sverige, ligesom i mange andre lande, er der fastsat en gränsvärdet för radon i indeluften, som er 200 Bq/m³ målt over et år. Hvis radonindholdet i en bolig overstiger denne værdi, bør der straks tages handling for at reducere niveauerne.
Hvorfor er radon farligt?
Radon er en radioaktiv gas, der dannes naturligt fra uran i jorden. Den er både usynlig, lugtfri og smagløs, hvilket gør den umulig at opdage uden måling. Ved langvarig udsættelse for høje radonkoncentrationer øges risikoen for lungekræft markant. Ifølge sundhedseksperter er radon den næststørste årsag til lungekræft efter rygning, og det anslås, at radon er ansvarlig for hundredevis af kræfttilfælde hvert år i Norden.
Sådan måler du radon
For at få et præcist billede af radonniveauerne i din bolig anbefales det at foretage en langtidsmåling. Den optimale måleperiode er fra 1. oktober til 30. april, hvor bygninger er mest lukkede, og målingen bør strække sig over mindst to måneder for at give et pålideligt gennemsnit. Der findes også korttidsmålinger, som kan anvendes i akutte situationer, f.eks. ved boligsalg, men disse resultater er kun vejledende.
Radonmätning – trin for trin:
- Bestil måleudstyr fra et akkrediteret laboratorium.
- Placér dosimetre i din bolig efter de medfølgende instruktioner.
- Lad dem sidde i mindst 60 dage under fyringssæsonen.
- Send dosimetrene til analyse efter endt måling.
- Modtag resultatet inden for en uge med oplysninger om, hvorvidt radonniveauet er forhøjet.
Hvad skal du gøre, hvis radonniveauet er for højt?
Hvis radonindholdet overstiger 200 Bq/m³, skal der træffes foranstaltninger. Den mest almindelige løsning er at forbedre ventilationen eller installere en radonsug, der kan reducere indtrængningen af radon fra undergrunden. Det er også muligt, at tætninger og andre bygningsmæssige forbedringer kan være nødvendige, afhængigt af kilden til radonen.
Historien bag radongrænseværdier
Radonens farer blev først opdaget blandt minearbejdere, der var udsat for meget høje radonkoncentrationer i uranminer. I midten af 1900-tallet viste det sig, at radon også kunne forekomme i almindelige boliger, hvilket førte til indførelsen af grænseværdier og måleprocedurer for at beskytte befolkningen. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at radonindholdet i boliger ikke overstiger 100 Bq/m³, men i Danmark er grænsen sat til 200 Bq/m³.
Sikkerhed gennem måling
Radon udgør en reel sundhedsrisiko, men ved at måle regelmæssigt og tage de nødvendige foranstaltninger kan du beskytte dig selv og din familie. Radonmålinger er en enkel proces, der sikrer, at din bolig forbliver sikker og fri for usynlige farer.
Relateret information
Radonmessgerät kann ein komplexes Thema sein. Weitere Infos zu Radonmessgerät finden Sie hier.