Genbrug hitter – 3 gode råd til upcycling

Hvis du er typen, som godt kan lide at læse i boligmagasiner eller ser TV-programmer som f.eks. Nybyggerne, vil du uden tvivl have stiftet bekendtskab med tendensen ’upcycling’. Upcycling er et nyt udtryk for genbrug, men i højere grad genbrug på en måde, hvor man giver de gamle ting nyt liv og tager dem i brug.

Upcycling er blevet mere og mere populært og relevant i kraft af det øgede fokus på klimaet. Netop produktion af nye forbrugsvarer er noget af det, som udleder allermest CO2. Og det er ikke blot i produktionsfasen, men også når materialet skal nedbrydes, at det er til mere skade end gavn for kloden. Som en naturlig konsekvens er flere folk derfor begyndt at gøre op med ”køb nyt”-bølgen, og rider i stedet på den grønne bølge.

Sådan kan du gøre

Når man skal i gang med et projekt inden for upcycling, er det ofte tøj og møbler, som bliver forvandlet og får nyt liv. Det har særligt ført til en øget interesse i at shoppe genbrug og lave sine egne flotte design.

F.eks. er det mulig at forvandle jeans ved at stryge strygemærke på dem eller udsmykke dem med perler eller nye sjove knapper eller endda en brodering. Store herreskjorter kan også hurtigt blive nyfortolket som et oversize item hos kvinder eller bruges til andet, fordi der er meget stof at gøre med.

Møbler kan også få nyt liv. En slibemaskine og maling bringer dig allerede langt hen ad vejen, når det kommer til træmøbler, men stole, sofaer etc. kan få nyt liv ved en grundig rens og nyt betræk.

Der findes også andre projekter, man kan gå i gang med som f.eks. at renovere en gammel cykel her kan en hurtig omgang sandblæsning af metal og en ny frisk farve forvandlecyklens stel, mens kæde og øvrige dele skal renses, smøres og tjekkes efter. Tilføj hertil de rette detaljer som f.eks. nye håndtag og en ny sadel, så kan du faktisk skabe en relativ billig cykle med din helt egen unikke stil.

Husk desuden! Der er intet facit for, hvad der kan og ikke kan upcycles. Det handler mest om at tænke kreativt og se nye muligheder, som når man f.eks. maler gamle blikdåser i vilde farver og bruger dem som potteskjulere, eller når man laver sin egen knagerække med gamle køkkengreb. Mulighederne er nærmest uendelige.