Biopejse

En biopejs er et populært alternativ til den klassiske brændeovn. Fra en biopejs kommer der ingen røg eller sod, da flammen bliver skabt af vanddamp og kuldioxid, og da biopejse afbrænder bioethanol. I denne artikel vil der blive sat fokus på, hvorfor man skal vælge en biopejse.

Fordele og ulemper

Uanset hvad emnet er, vil der altså være fordele og ulemper. Så læs med her for at finde ud af om en biopejs kamin er noget for dig.

Fordele:

·        Ingen aftræk – ingen mursten. Da bioethanol ikke medfører røg og sod, er der ikke behov for at aftræk.

·        De kan placeres overalt i boligen. På grund af at der ingen røg eller sod kommer, kan du derfor placere den stort set alle steder i boligen.

·        Stilrent look. I modsætning til de klassiske kaminer og brændeovne der godt kan komme til at se lidt klodsede ud, har en biopejs kamin et utroligt stilrent design. Hermed passer de ind i mange typer huse både nymoderne som mere klassiske.

·        Ingen usunde partikler.

Ulemper;

·        Dyrere. Bioethanol koster noget mere end det brænde, man benytter til klassiske pejse og kaminer. Overvej modellen. Mange gange kan prisen sige meget om kvaliteten af biopejs kaminen. Du kan få en med en god burner, der giver en større flamme og bruger mindre bioethanol.

·        Bedst som sekunder varmekilde.

·        Lugtgener. Med de billigere modeller har nogle oplevet lugtgener. Fokuser derfor altid på kvaliteten og betal hellere lidt ekstra end at opleve uheldige situationer i fremtiden.

Et par gode tips

Læs altid manualen til din biopejs og overhold forholdsreglerne.

Husk at ilden skal kvæles. Du kan derfor ikke puste den ud eller slukke den ved at hælde vand på den. Brug forholdsreglen om at vente 20 minutter efter biopejsen er gået ud, før du fylder nyt bioethanol på og undgå at hælde bioethanol på, mens biopejsen er tændt.

Selvom en af fordelene ved en biopejs er, at du kan placere den mange steder i rummet, skal du tænke over, om den står for tæt på brændbare ting. Den anbefalede afstand står oftest i manualen.

Det er ikke kun biopejsens kvalitet, du skal have fokus på. Også pris- og kvalitetsforskelle på bioethanolen kan have en betydning. De billige produkter vil som oftest brænde hurtigere og lugte meget at sprit. Det gælder ikke om at finde den med den højeste alkoholprocent.

Hvis rummet hvor biopejsen står er under 20m2, er det som regel en rigtig god idé at åbne vinduet efter et lille stykke tid. Dette skyldes, at flammerne bruger noget af ilten i rummet. Hvis rummet derimod er stort, burde der ikke være problemer.

Biopejs kaminer er altså til dig, der søger efter at indføre noget mere hygge i dit hus og i din hverdag.