12 fordele ved at spise fiskeolie

Fiskeolie er i de små hjem ude i landet et af de mest anvendte tilskud. Fiskeolie er rig på Omega 3 fedtsyrer, som er med til at forbedre og opretholde et godt og sundt helbred.

Hvis du normalt ikke spiser fede fisk som måltid, er fiskeolie en hurtig og let måde at få de vigtige Omega 3 fedtsyrer på.

I denne guide giver vi de 12 evidensbaserede grunde til, hvorfor du skal spise fiskeolie, og hvad det er godt for.

1. Er med til at forbedre mentale tilstande

Din hjerne består af omkring 60% fedt, og Omega 3 fedtsyrer udgør en stor del af dette fedt. Det er derfor essentielt med Omega 3 fedtsyrer for en optimal funktion af hjernen. Fiskeolie er derfor svaret på en sund hjerne.

Undersøgelser har endda vist, at mennesker med psykiske lidelser har et lavt niveau af Omega 3 fedtsyrer i hjernen.

Andre undersøgelser har vist, at fiskeolie kan forhindre eller forbedre symptomerne af nogle psykiske lidelser. Det kan eksempelvis reducere risikoen for at blive ramt af en psykisk lidelse hos de mennesker, som er i risikozonen for dette.

2. Sundt for øjnene

Ligesom med hjernen i punkt 2, består øjnene også af en del Omega 3 fedtsyrer. Hvis du ikke får nok Omega 3 fedtsyrer, har du risiko for at udvikle øjensygdomme.

Et naturligt aldringstegn er nedsat syn eller ændringer i synet. Grå stær er også et typisk resultat af at blive ældre. Du kan forhindre eller udsætte dette ved at spise fede fisk. Der er dog ikke nogle direkte beviser på, at Omega 3 fedtsyrer i fiskeolieform hjælper på dette, på samme måde som fed fisk.

En undersøgelse viser dog, at et højt indtag af fiskeolie over en håndfuld måneder forbedrede synet hos testpersonerne.

3. Reducerer inflammation

Inflammation er immunsystemets måde at bekæmpe infektioner og tage sig af sår og skader på- og i kroppen.

Man kan opleve at have et lavere niveau af inflammation i kroppen over længere tid. Denne tilstand kaldes for kronisk inflammation, og kan forværre nogle kroniske sygdomme som depression, fedme, diabetes og hjertesygdomme. Ved at reducere den inflammatoriske tilstand, kan man hjælpe kroppen med at bekæmpe symptomer relateret til disse sygdomme og tilstande.

Det er her, fiskeolie kommer ind i billedet. Fiskeolie har antiinflammatoriske egenskaber, og kan afhjælpe den kroniske inflammationstilstand i kroppen.

Eksempelvis kan fiskeolie nedsætte produktionen af inflammatoriske molekyler hos stressede eller overvægtige mennesker.

Fiskeolie kan også reducere ledsmerter og følelsen af stivhed i kroppen. Tilstande, hvor inflammation netop er med til at skabe ledsmerter.

4. Smukkere hud

Huden er det største organ og indeholder en masse Omega 3 fedtsyrer. Hudens sundhed kan forværres gennem livet alene på grund af alderdom eller endda for meget sol.

Det er essentielt at indtage fiskeolie, hvis man ønsker at opretholde en sund og smuk hud. Hvis du lider af psoriasis eller dermatitis, kan fiskeolie også være med til at forbedre disse tilstande.

5. Vigtig byggesten tidligt i livet og under graviditet

Omega 3 fedtsyrer er vigtige byggesten i tiden, hvor man vokser op og kroppen udvikler sig. Det går endda helt tilbage til livet som foster, hvorfor det er vigtigt, at man som gravid indtager Omega 3 fedtsyrer. Dette kan med fordel gøres via fiskeolie. Det er vigtigt at fortsætte med indtaget, når man har født og giver barnet bryst.

Fiskeolie som supplement i disse stadier kan have en positiv virkning på hænder og øjnes sundhed hos spædbørn. Det kan tilmed være med til at nedsætte risikoen for allergier.

6. Godt for hjertet

Hjertesygdomme er en af de mest almindelige dødsårsager i hele verdenen. Og mange studier har vist, at netop de mennesker som spiser masser af fisk, især magre og fede fisk som laks og tun og torsk, har en mindre risiko for at udvikle en hjertesygdom.

Det er nemlig nogle risikofaktorer for hjertesygdomme, som bliver synligt reduceret når der indtages fisk eller fiskeolie.

Fordelene ved at indtage fiskeolie er:

  • Fiskeolien kan nemlig få dit kolesterol til at falde. Da man ikke bør have et højt kolesteroltal, da det kan give risiko for åreforkalkning og føre til hjertestop.
  • Selv i små doser nedsætter fiskeolie blodtrykket.
  • Fiskeolie opretholder rene arterier, så blodet kan strømme frit og ubesværet.

7. Reducerer leverfedt

Din lever tager sig af det meste fedt i din krop, og spiller derfor også en stor rolle i vægtøgning.

Fiskeolie kan forbedre leverfunktionen og inflammatoriske tilstande, som kan være med til at reducere mængden af fedt i leveren.

8. Reducerer vægten

En nyttig funktion ved fiskeolie er, at det sætter gang i fordøjelsen og nedsætter risikoen for hjertesygdomme hos overvægtige mennesker.

Hvis du indtager fiskeolie i kombination med en sund kost og motion, kan dette hjælpe dig med at tabe dig.

Det er ikke fuldstændigt bevist, at fiskeolie per definition får dig til at tabe dig i vægt. Det har dog den effekt, at det gør dig mindre om taljen. Så spis fiskeolie, hvis du også ønsker at være mindre i omkreds.

9. Forbedrer symptomerne af depression og angst

Undersøgelser har vist, at mennesker med depression og/eller angst har lavere niveauer af Omega 3 fedtsyrer. Fiskeolie kan derfor være med til at forbedre symptomer på depression og/eller angst.

10. Skærpet opmærksomhed hos børn

Når børn lider af uopmærksomhed og hyperaktivitet, muligvis på grund af ADHD, kan det betyde, at de har brug for Omega 3 fedtsyrer. Fedtsyrerne er med til at fodre hjernen og holde den sund og velfungerende. Dette kan forhindre utilsigtet opførsel i de tidlige stadier af livet.

Fiskeolie kan være med til at forbedre hyperaktivitet, impulsivitet, aggresivitet og uopmærksomhed hos børn.

11. Reducerer symptomer på astma og risikoen for allergier

Astma er en lidelse, hvor lungerne hæver op og forårsager åndedrætsbesvær. Undersøgelser har vist, at fiskeolie kan afhjælpe tilfælde af astma hos mindre børn tidligt i livet.

Hvis man som gravid indtager fiskeolie, har dette også mulighed for at reducere risikoen for allergier hos spædbørn.

12. Forbedrer knoglesundheden

Med alderen kan knoglerne tabe de vigtige mineraler, så der er risiko for, at de brækker. Det kan blive permanente tilstande med knogleskørhed.

Kalk og Vitamin D er vigtige byggesten for knoglerne, men undersøgelser viser, at fiskeolie også kan være nyttige i forhold til knoglernes sundhed.

Mennesker med et større indtag af Omega 3 fedtsyrer har også bedre knogler. Det er dog uklart, om fiskeolie direkte forbedrer knoglernes tilstand.

Undersøgelser viser, at fiskeolie reducerer risikoen for nedbrydning af knoglerne, hvilket udsætter og/eller forhindrer knoglesygdomme i fremtiden.